goede doelen markt 2024

13 en 14 december - Gudulakerk Lochem

Terugblik 2019

De Goede Doelenmarkt 2019 werd op 13 en 14 december 2019 gehouden in de Gudulakerk in Lochem. Drieëntwintig deelnemende niet-commerciële organisaties en twaalf optredens presenteerden zich twee dagen lang aan meer dan 500 bezoekers. De sfeer was uitmuntend, de kerk vrolijk versierd, er is volop verkocht, genoten kon worden van lekkere koffie, thee en glühwein en overheerlijk gebak. Bovendien was er veel ruimte voor de goede doelenorganisaties om het publiek te informeren over hun goede doelen en voor wie zij zich ten dienste van de ander willen inzetten. 

De optredens vonden plaats op de hele uren; als eerste trad op sublieme wijze Harmen Mulder op met nog twee jonge muzikanten. Daarna volgde prachtige pianomuziek van Maran Olthoff  en meerdere fantastische uitvoeringen van Dansstudio POP UP. Het koor "Fa mi contento" en zang van Marianne Weenink en Jan van Voorst besloten op aangename wijzede eerste marktdag. Op zaterdag 14 december kon het publiek genieten van pianist Aart de Groot met dochter Myrthe , waarna om 11 uur De Zompenkearls, een koor dat met muzikale ondersteuning van accordeonisten mooie en bekende zeemansliederen ten gehore bracht. Hierna gaven de Jazzdance-leden van Brinio een spectaculair optreden, om 13 uur gevolgd door zang van Marion Otemann begeleid door Willem Eelsing op gitaar. Het Lochems Surprise Koor en de vocal group "Out of the box" besloten op waardige wijze deze tweede marktdag. Niet onvermeld mag blijven het spontane en spetterende optreden van de meidengroep van het Jansstheater met dans, kerstliedjes en een tableau vivant show.   

Op de markt kon van alles gekocht worden van kerstartikelen tot vogeltaarten en brocante, van poppenkleertjes tot boeken, lp's, curiosa, kaarsen en lichtbollen en van wijn en speelgoed tot textielcreaties! Ook was er een speurtocht voor kinderen en een loterij met veel prijzen. 

Op de markt waren de volgende organisaties aanwezig (in willekeurige volgorde): INDIA-project (sloppenwijken) – KINDEREN IN DE KNEL (straat- en oorlogskinderen) – SOS KINDERDORPEN (een thuis voor alleengaande kinderen) - SOLMA (aidswezen en HIV-patiënten in Lesotho) – STICHTING CAMPVUUR (educatiekansen in Kenia) – UNICEF (onderwijs en preventieve medische zorg) – - FYNN FOUNDATION (voor dove kinderen in ontwikkelingslanden) - EVERY BOY & GIRL (warme kleding voor de allerarmsten) - NOODHULP FILIPPIJNEN (opvang straatkinderen) - TESS UNLIMITED (behandeling kinderen met hazenlip in Guatumala) - Stichting 5 SPECIALE MINUTEN (simpele kinderwensen die tussen wal en schip vallen) - DE ZONNEBLOEM (aandacht voor zieke mensen) – LEVENDE NAMEN (jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst voor dierbare overledenen) – ZORGBOERDERIJ GEWOON DAAN (dagbesteding voor jonge en oudere gasten) – AMNESTY INTERNATIONAL (aandacht voor mensenrechten) – WELFARE Lochem (wereldwijde acties voor mensen in nood) –  ALZHEIMER CAFÉ (hulp en informatie aan familieleden van dementerenden) – IVN (in contact brengen met de natuur) – INNER WHEEL (voor specifiek doel in regionaal project) - HET OUDE KINDERBOEK (oude Nederlandse kinderboeken) - KIKA EXTREME (tegen kinderkanker) en SOEPBRIGADE (ten bate van Gudulakerk). Ook hartverwarmend was de actie van de 12-jarige Myrthe met haar zelf gemaakte beschermengeltjes voor het Kinderziekenhuis in Utrecht. 

Een grote groep vrijwilligers heeft ook dit jaar mee gewerkt om de markt op vrijdagochtend voor te bereiden en de kerkruimte gezellig in te richten en sfeervol te maken. Maar ook boden zij zich aan om op zaterdagmiddag na afloop van de markt de kerk weer op te ruimen zodat de kerk er weer pico bello staat kon worden opgeleverd.