goede doelen markt 2024

13 en 14 december - Gudulakerk Lochem

Terugblik 2022

In 2020 en 2021 kon geen GOEDEDOELENMARKT worden gehouden vanwege overheidsmaatregelen tegen het toen aanwezige coronavirus. Als een soort inhaalslag is in maart 2022 bij onze deelnemers gepeild of er interesse was voor een kraam die men dan van de Lochemse Ondernemers Vereniging, via de Stichting Goede Doelen Markt Lochem tegen een gereduceerd tarief, kon huren op de braderie tijdens de Keidagen in Lochem op 28 mei 2022. Al snel bleek grote belangstelling; elf instellingen hebben een kraam bemenst op de braderie bij elkaar gesitueerd in enkele winkelstraten in Lochem. Alle deelnemers hebben achteraf aangegeven dat voor hen deze dag succesvol is verlopen. 


De reguliere GOEDEDOELENMARKT werd gehouden op vrijdag 9 en zaterdag 10 december 2022 als gebruikelijk in de Gudulakerk op de Markt in Lochem. Op deze 24e editie presenteerden zich 18 
niet-commerciële organisaties en informeerden de meer dan 500 bezoekers over hun goede doelen maar ook deden de standhouders er alles aan om zo veel mogelijk koopwaar te gelde te maken om op die manier middelen te verkrijgen ter financiering van hun goede doel. 

 

Op de markt kon van alles gekocht worden van kerstartikelen tot vogeltaarten en brocante, van poppenkleertjes tot boeken, lp's, curiosa, kaarsen, wijn, speelgoed en kerstkransen tot textielcreaties! Ook was er een speurtocht voor kinderen en een loterij met veel en aantrekkelijke prijzen. 

 

De sfeer was uitmuntend, de kerk vrolijk versierd, er is volop verkocht, genoten kon worden van lekkere koffie, thee en glühwein en overheerlijk gebak. Ook een 10-tal optredens droegen op een bijzondere wijze bij aan deze feestelijke dagen. 

 

De aftrap vond met een aantrekkelijk optreden van het Kwartet Romantique plaats na de opening van de markt door de voorzitter op vrijdag 16:00 uur. Daarna overstroomde de kerk bijna door het magnifieke optreden van de tientallen meisjes van Dansstudio Pop-Up, aangezien zij natuurlijk ook hun ouders en opa en oma hadden meergebracht. Na het stemmige optreden van het koor 'Fa mi contento', sloot Louis Hofman de markt af met prettig in het gehoor liggende pianomuziek. 
De volgende ochtend opende de markt om 10:00 uur waarbij Aart de Groot op piano zorgde voor een aangename stemming. Een uur later traden de Zompenkearls op; dat zijn de schippers op de Berkel van de "Jappe" en de "Ente" die op sublieme wijze hun oudhollandse liedjes ten gehore brengen onder begeleiding van gezellige harmonikaklanken. Vervolgens bespeelde Piet Schollema op zijn eigen markante manier de piano waarna de dames van Brinio-Jazzdance een energieke dansvoorstelling lieten zien. Het voorlaatste optreden was van de Vocal Group Out of the Box, zij zorgden voor een akoestisch hoogstandje door alle nummers a capella te zingen. Zoals ook de dag ervoor besloot Louis Hofman de markt af met pianomuziek. 

 

Op de markt waren de volgende organisaties aanwezig (in willekeurige volgorde): INDIA-project (sloppenwijken) – KINDEREN IN DE KNEL (straat- en oorlogskinderen) – SOS KINDERDORPEN (een thuis voor alleengaande kinderen) - STICHTING CAMPVUUR (educatiekansen in Kenia) – UNICEF (onderwijs en preventieve medische zorg) – HUMANITAIRE HULP SYRIË (hulp voor Syrische vluchtelingen) - Stichting 5 SPECIALE MINUTEN (simpele kinderwensen die tussen wal en schip vallen) - DE ZONNEBLOEM (aandacht voor zieke mensen) – AMNESTY INTERNATIONAL (aandacht voor mensenrechten) – WELFARE Lochem (wereldwijde acties voor mensen in nood) –  ALZHEIMER TREFPUNT LOCHEM (hulp en informatie aan familieleden van dementerenden) – IVN (in contact brengen met de natuur) – INNER WHEEL (voor specifiek doel in regionaal project) - HET OUDE KINDERBOEK (oude Nederlandse kinderboeken) - WERELDWINKEL (fairtrade winkel met originele producten uit derde wereld) - CONSTRU CASA (humanitaire hulp in Guatemala) en Vredesweek LOCHEM (interreligieuze Vredesviering). 

 

Een grote groep vrijwilligers heeft ook dit jaar mee gewerkt om de markt op vrijdagochtend voor te bereiden en de kerkruimte gezellig in te richten en sfeervol te maken. Maar ook boden zij zich aan om op zaterdagmiddag na afloop van de markt de kerk weer op te ruimen zodat de kerk weer in pico bello staat kon worden opgeleverd.